Открытый урок по теме WILLIAM SHAKESPEARE

Открытый урок в 6 классе по теме «William Shakespeare».
Тип урока: Закрепление лексико-грамматического материала в устной и письменной речи.
Цели:
Активизировать речемыслительную деятельность учащихся.
Развивать монологическую и диалогическую речь.
Закрепить лексический и грамматический материал по теме “Вильям Шекспир”.
Развивать навыки аудирования.
Воспитывать художественный вкус у детей.
Воспитывать межличностные отношения.
Задачи:
Учебные:
обучение рецептивным видам речевой деятельности;
формирование способности участвовать в непосредственном и опосредованном диалоге культур;
формирование и развитие коммуникативных умений учащихся на основе языковых, лингвострановедческих и социо-культурных знаний, навыков: умения воспринимать на слух и понимать краткие сообщения, умения письменно оформлять несложную информацию;
закрепление лексических и грамматических единиц по теме;
развитие коммуникативных навыков.
Познавательные:
расширение эрудиции учащихся, их лингвистического, филологического и общего кругозора.
Развивающие:
интеллектуальное развитие учащихся;
развитие языковых, интеллектуальных и познавательных способностей, ценностных ориентаций, чувств и эмоций школьника, готовность к коммуникации;
гуманитарное и гуманистическое развитие личности ученика.
Воспитательные:
формирование у учащихся уважения и интереса к культуре и народу страны изучаемого языка;
воспитание культуры общения;
воспитание интереса к учению и формирование познавательной активности;
формирование потребности в практическом использовании языка в различных сферах деятельности.

Оборудование:
компьютерная презентация в Power Point о В. Шекспире;
проектор;
ватман с пазлом;
аудиозапись С. Прокофьев «Ромео и Джульетта»;
раздаточный материал: карточки с упражнениями на закрепление лексики по теме “William Shakespeare”;
раздаточный материал 2: карточки с заданиями на закрепление грамматического материала;
ватман 1: презентация уч-ся о жизни Вильяма Шекспира;
ватман 2: презентация уч-ся о творчестве Вильяма Шекспира;


Место проведения: ГОУ СОШ №2011
Время проведения: 10.20



















Содержание



I


II

1


2


3














4












5
















6







7

8




9








10







11




























III
Организационный момент:
Let`s start our lesson today. Good morning boys and girls. I`m very glad to see you. You may sit down, please. How are you today? What date is it today? Is anybody absent today? What is the weather like today? Thank you.

Основная часть:
At first, I would like you to guess the theme of our lesson today. ( Играет музыка С. Прокофьева «Ромео и Джульетта») You can hear the piece of music. I think it helps you to guess. The name of this music is “Romeo and Juliet”. Do you know the author of this tragedy? Yes, you are right. The author of thi
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
Ответы:
Sonnet
Othello
Hamlet
Comedy
Tragedy
Stratford
Shakespeare
William
Play
Stage

Good for you. Look at the cards on the blackboard. You can see the selection of the letters. You task is to put these letters into words and to translate them.
Licpub
Nueave
Ticspoli
Onerht
Rolcont
Gedtyra
Irempe
Calssailc
Narmcoh
Ответы:
Public
Avenue
Politics
Throne
Control
Tragedy
Empire
Classical
Monarch

You`ve done this task rather good, but we have more words to repeat. That`s why you will work in pairs and compl
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·ho takes things belonging to other people (who steals) is a . .
If you cry at the top of your voice you . .
Poets write .
Ответы:
Teenager
Deer
Stupid
Twins
Banks
Thief
Scream
Poetry
And now we will do listening. I`ll give you card
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
· “Look, Toby, she`s got my ”, he said happily. “She`s going to be as beautiful as the of Egypt and as clever as Solomon.”

Good for you. I would like to show you a presentation about William Shakespeare. Look and remember. ( Показ электронной презентации с помощью проектора)

Do you like this presentation? I`m very glad. And now you have an opportunity to value your classmates work. You can see two posters. Please look and enjoy.

And now I would like to check your knowledge about William Shakespeare. At first let`s do a grammar exercise. We will repeat articles. Your task is to put article where necessary.

In 16th century, Stratford-upon-Avon was commercial town surrounded by rich farmland.
names of some streets tell us today what was made or sold in these streets, for example Sheep Street or Wood Street.
John Shakespeare was son of farmer who came to Stratford to find his fortune. He became glove-maker. With money he made, he bought house in Henley Street. He also married well. Mary Arden came from rather rich family.
In April 1564, Mary and John had son – William. exact date of his birth is not know, but many people believe that it was 23rd of April. Today Shakespeare`s birthday is marked with parade through Stratford in which people from all over world take part.
Now let`s do translation from Russian into English and repeat the Complex Object. I`ll give you cards then I`ll ask you one by one. Is it clear? Good for you.
Я хочу, чтобы она приготовила завтрак. (I want her to cook breakfast).
Я хотел бы, чтобы мои друзья были счастливы. (I would like my friends to be happy).
Мы знаем, что она хорошая актриса. (We know her to be a good actress).
Он заставил меня сделать эту работу. (He made me do this work).
Позвольте мне сделать это. (Let me do it).
Я хочу, чтобы он вернулся в 5. ( I want him to come back at 5).
And now I`m sure that you are ready to do a little test and check the information we`ve repeat together about William. I`ll give you handouts. Circle the letter with the right answer then rise your hands. Is it clear? Good for you.
1. W. Shakespeare was born in ...
A. April
B. May 
C. March
D. August
2. W. Shakespeare was born in ...
A. Stratford
B. London C.
Cardiff
D. New York
3. He studied at ...
A. a university
B. a grammar school
C. an artist school
D. a lyceum
4. William liked ...
A. business
B. to study
C. to work
D. to watch actors
5. His father was a ...
A. shoe-maker
B. glove-maker
C. dress-maker
D. house-maker
6. Shakespeare went to ... at the age of 21.
A. London
B. Stratford
C. Cardiff
D. New York
7. He wrote ...
A. tragedies, novels, historical plays, poems and sonnets
B. tragedies and comedies
C. tragedies, comedies, historical plays, poems and sonnets
D. tragedies, poems, novels
8. His theatre was called ...
A. «Earth»
B. «Globe»
C. «World»
D. «Map»
9. Shakespeare died in ...
A. Stratford
B. London
C. Cardiff
D. New York
10. Shakespeare died in ...
A. April
B. May 
C. March
D. August
Ответы:1. A, 2. A, 3. B, 4. B, 5. B, 6. A, 7. C, 8. B, 9. A, 10. A.

Заключение:
You`ve done it very good. What can you say about the lesson? Did you like it? Your hometask is Ex 10, p. 155 (to read and to translate), Ex. 11, p. 156 (answer the questions). I`ll give you marks. Thank you very much. See you tomorrow.


















1



2


2


3
















3












5

















4


3

6











6










3






























2




15

Приложенные файлы


Добавить комментарий